Aktuelnosti

Odluka o pijačnom redu

16.09.2006.


Na osnovu člana 22. stav 2. Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru ("Službeni glasnik RS" br. 39/96, 20/97, 46/98, 34/2001, 80/2002 i 101/2005), člana 12. stav 1. Odluke o uređivanju i održavanju pijaca ("Službeni list Grada Novog Sada" broj 28/2000) i člana 17. stav 1. tačka 11. Statuta Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica" Novi Sad od 18. maja 2005. godine, po dobijanju prethodne saglasnosti od Gradonačelnika Grada Novog Sada broj: 352-1/2006-2169-II od 12. septembra 2006. godine, Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća "Tržnica" Novi Sad, na 37. sednici održanoj 15.septembra 2006. godine, donosi

ODLUKU O PIJAČNOM REDU

I. OPŠTE ODREDBE
Član 1.
Ovom odlukom uređuje se način obavljanja prometa roba i vršenja usluga na pijacama, određuju se vrste proizvoda koji se na njima mogu prodavati, radno vreme pijaca, poslovni prostor i prodajna mesta, kao i način pružanja pijačnih usluga, održavanje reda i čistoće na pijacama koje su poverene na upravljanje i održavanje Javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" Novi Sad (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 2.
Preduzeću su poverene na upravljanje, uređivanje i održavanje pijace u Novom Sadu i to:
1. Riblja, Trg Republike broj 18,
2. Futoška, Jevrejska ulica broj 42,
3. Limanska, Bulevar cara Lazara broj 50,
4. Detelinarska, Ulica Janka Veselinovića broj 3,
5. Satelitska, Ulica Stevana Hladnog broj 1,
6. Temerinska, Temerinska ulica broj 19,
7. Kulpin, Ulica Marka Miljanova bb,
8. Najlon, Temerinski put broj 1.

Namenu pijaca utvrđuje svojim aktom Gradonačelnik Grada Novog Sada, na predlog Upravnog odbora Preduzeća.

Član 3.
Temerinska pijaca je zelena pijaca.

Futoška pijaca, Limanska pijaca, Riblja pijaca, Satelitska pijaca i Detelinarska pijaca se sastoje od dve odvojene pijace:
- zelene pijace i
- robne pijace.

Pijaca "Kulpin" je kvantaška pijaca.

Najlon-pijaca je zelena pijaca i pijaca posebnih namena: auto-pijaca, stočna pijaca i pijaca za prodaju rezane građe i ogrevnog drveta.

Nedeljom se na Najlon pijaci održava vašar.

Član 4.
Na zelenoj pijaci obavlja se promet na malo:
1) poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
- svežeg i sušenog voća, povrća, šumskih plodova i jaja;
- južnog voća, mlečnih proizvoda, živinskog mesa, kolača i testenine,
2) cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, semenske robe,
ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica;
3) neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti.

Na Kvantaškoj pijaci obavlja se promet na malo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - voća, povrća i jaja.

Na robnoj pijaci obavlja se promet na malo:
industrijsko-neprehrambenih proizvoda i to:
- tekstila;
- odeće;
- obuće;
- finalnih proizvoda za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla,keramike,kože,tekstila,gume i plastike;
- metalne i elektrotehničke robe za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkog uputstva;
- sportske opreme;
- hemijskih proizvoda i to: sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, kozmetičkih proizvoda, toaletnih preparata;
- knjiga i kancelarijskog pribora, i
- rezervnih delova i pribora za automobile, poljoprivrednih mašina i alata.

Na auto-pijaci obavlja se promet automobila, kamiona, mopeda, motocikla i bicikla.

Na stočnoj pijaci obavlja se promet stoke i stočne hrane, živine, zečeva, ptica i kućnih ljubimaca.

Na pijaci za prodaju rezane građe i ogrevnog drveta obavlja se promet rezane građe, ogrevnog drveta, nameštaja, stolarije i drugih proizvoda od drveta, kao i negašenog kreča.

Član 5.
Na Najlon-pijaci, kada se održava vašar, obavlja se promet na malo:

1. industrijsko-neprehrambenih proizvoda i to:
- tekstila;
- odeće;
- obuće;
- finalnih proizvoda za ličnu upotrebu i upotrebu u domaćinstvu od porcelana, stakla, keramike, kože, tekstila, gume i plastike;
- metalne i elektrotehničke robe za čiji promet i upotrebu nije propisano obezbeđenje garantnog lista i tehničkog uputstva;
- sportske opreme;
- hemijskih proizvoda i to: sapuna i deterdženata, preparata za čišćenje i poliranje, kozmetičkih proizvoda, toaletnih preparata;
- knjiga i kancelarijskog pribora;
- rezervnih delova i pribora za automobile, poljoprivrednih mašina i alata;
2. polovne (upotrebljavane) robe (odeća, obuća, razni kućni predmeti i druga slična roba);
3. poljoprivredno-prehrambenih proizvoda
- svežeg i sušenog voća, povrća, južnog voća, mlečnih proizvoda, živinskog mesa, kolača, jaja, testenine, šumskih plodova;
4. cveća, ukrasnog i lekovitog bilja, sadnog materijala, semenske robe, ukrasnih jelki, omota za pakovanje namirnica;
5. neprehrambenih proizvoda zanatskih radnji i domaće radinosti;
6. motornih vozila (automobili, kamioni, mopedi, motocikli i bicikli);
7. nameštaja;
8. rezane građe, stolarije, ogrevnog drveta i drugih proizvoda od drveta, kao i negašenog kreča;
9. stoke i stočne hrane, živine, zečeva, ptica i kućnih ljubimaca.

Član 6.
Na pijacama iz Člana 4. i 5. ove odluke dozvoljena je prodaja robe, odnosno pružanje usluga iz poslovnih objekata (poslovnih prostora i manjih montažnih objekata - kiosaka, baraka) u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Član 7.
U skladu sa zakonom i propisima donetim na osnovu zakona, Preduzeće će izvršiti rejonizaciju pijačnog prostora prema vrsti roba i usluga.

Član 8.
Živa živina, golubovi, ptice i zečevi prodaju se na posebno obeleženim mestima, iz kaveza koje obezbeđuje Preduzeće. Mesta za prodaju stoke moraju biti posebno određena.
Vlasnik stoke mora posedovati propisano uverenje o zdravstvenom stanju žive stoke koju doprema na pijacu radi prodaje ili koja služi kao zaprežno grlo. Uverenje iz stava 2. ovog člana vlasnik stoke stavlja na uvid veterinarskom inspektoru.

Član 9.
Prodaja robe na kvantaškoj pijaci obavlja se iz vozila ili iz objekta, odnosno ispod nadstrešnice.

II. RADNO VREME PIJACA

Član 10.
Pijace rade svaki dan izuzev 1. januara.
Radno vreme pijaca, osim Futoške pijace, Najlon-pijace i Pijace "Kulpin", je radnim danom od 06,00 do 17,00 sati, a nedeljom i državnim praznikom od 06,00 do 14,00 sati.
Radno vreme Futoške pijace je radnim danom od 06,00 do 18,00 sati, a nedeljom i državnim praznikom od 06,00 do 14,00 sati.
Radno vreme Najlon-pijace je radnim danom od 07,00 do 16,00 sati, a nedeljom kada Najlon pijaca radi kao vašar, radno vreme je od 00,00 do 16,00 sati.
Radno vreme auto-pijace na Najlon pijaci je od ponedeljka u 07,00 sati do petka u 16,00 sati i subotom od 07,00 sati do nedelje u 16,00 sati.
Radno vreme Pijace "Kulpin" je svakog dana od 00,00 do 24,00 sati.
Radno vreme prodajnih mesta - rashladnih vitrina na pijacama je od 06,00 do 16,00 sati.
Korisnici prodajnih mesta na Najlon pijaci u vreme održavanja vašara, mogu dopremati robu od 16,00 sati u subotu do 08,00 sati u nedelju.
Prijem vozila na auto-pijacu na Najlon pijaci je subotom od 07,00 do 24,00 sati i nedeljom od 00,00 do 08,00 sati.
Korisnici prodajnih mesta mogu da dođu na pijacu najranije jedan sat pre početka radnog vremena radi pripreme robe za prodaju.
Korisnici poslovnog prostora i mesta za postavljanje manjih montažnih objekata obavezni su da usklade svoje radno vreme sa radnim vremenom pijace, ukoliko je ulaz u objekat iz pijačnog prostora.
Radno vreme pijace mora da bude istaknuto na vidnom mestu na svakoj pijaci.

Član 11.
Korisnici prodajnih mesta koji se bave prodajom voća i povrća, kao i mlečnih proizvoda, živinskog mesa, kolača i testenine mogu da skladište robu u za to namenski predviđene magacine i rashladne komore na način i po postupku koje utvrdi Preduzeće.

Roba iz stava 1. ovog člana koja se skladišti mora biti u potpunosti ispravna, u skladu sa važećim zakonskim propisima.

Prilikom prijema robe iz stava 1. ovog člana, ovlašćeni radnici Preduzeća imaju obavezu da izvrše kontrolu primljene robe.

Ukoliko korisnik prodajnog mesta ne preuzme lako kvarljivu robu iz magacina, odnosno rashladne vitrine, a roba postane neupotrebljiva, odnosno neispravna za upotrebu, uništiće se komisijski na teret korisnika.

Član 12.
Vreme prijema i preuzimanja robe iz magacina mora biti vidno označeno na magacinu.
Voće i povrće, mlečni proizvodi, živinsko meso, kolači i testenine koje Preduzeće čuva, prima se odnosno preuzima u radno vreme pijace.

Član 13.
Pijačni ulazi za dopremanje robe na pijace, otvoreni su od 06,00 do 08,00 sati, a glavni pijačni ulaz na Pijaci "Kulpin" otvoren je 24 sata.
Pijačni ulazi se zatvaraju, odnosno zaključavaju nakon završetka radnog vremena pijace.

III. POSLOVNI PROSTOR I PRODAJNA MESTA

Član 14.
Pod poslovnim prostorom, u smislu ove odluke, smatraju se poslovne zgrade i prostorije, magacini i skladišta.
Manjim montažnim objektima (u daljem tekstu: kiosk), u smislu ove odluke, smatraju se manji objekti privremenog karaktera izgrađeni od građevinskih elemenata koji omogućavaju brzu i jednostavnu montažu odnosno demontažu, površine do 25m2, u kojima se obavljaju delatnosti predviđene urbanističkim uslovima.
Prodajnim mestima na pijacama, u smislu ove odluke, smatraju se tezge, boksovi, rashladne vitrine, nadstrešnice i posebno obeležena mesta na pijacama .

Član 15.
Korisnici prodajnih mesta plaćaju naknadu za pružanje pijačnih usluga.
Naknada iz stava 1. ovog člana se sastoji od pijačarine koja se naplaćuje kada korisnik koristi prodajno mesto, i rezervacije koja se naplaćuje ukoliko korisnik želi da unapred rezerviše prodajno mesto.

Naknada iz stava 1. ovog člana se plaća unapred u skladu sa računom, odnosno ugovorom o rezervaciji prodajnog mesta.
Zakup poslovnog prostora kojim upravlja Preduzeće i mesta za postavljanje kioska plaća se unapred, u skladu sa ugovorom o zakupu.
Visina naknade, zakupa poslovnog prostora i mesta za postavljanje kioska utvrđuje se Cenovnikom koji donosi Upravni odbor Preduzeća uz prethodnu saglasnost Gradonačelnika Grada Novog Sada.

Član 16.
Zakupac poslovnog prostora, korisnik zemljišta za postavljanje kioska i korisnik prodajnog mesta ne može da ustupi poslovni prostor, mesto za postavljanje kioska i prodajno mesto drugim pravnim ili fizičkim licima bez saglasnosti Preduzeća.

Član 17.
Način korišćenja, postupak davanja u zakup, utvrđivanje visine zakupa, održavanje i izgradnja poslovnog prostora, kao i postupak za postavljanje kioska i rezervacija prodajnih mesta na pijacama, uređuje se posebnim aktima Upravnog odbora Preduzeća.



Član 18.
Zakupcu poslovnog prostora, korisniku zemljišta za postavljanje kioska i korisniku prodajnog mesta prestaje pravo korišćenja poslovnog prostora, mesta za postavljanje kioska i prodajnih mesta u sledećim slučajevima:
- kada se pijačni prostor privodi drugoj nameni, rekonstruiše ili modernizuje u skladu sa urbanističkim planom ili planom Preduzeća,
- kada se korisnik ne pridržava radnog vremena pijace,
- kada korisnik ne plati zakupninu, odnosno naknadu u roku utvrđenom u ugovoru,
- kada korisnik ne može da osigura stalno ili u dužem vremenskom periodu svakodnevno snabdevanje dovoljnom količinom robe,
- kada korisnik narušava javni red i mir, odnosno kada izvrši napad na službeno lice Preduzeća, i
- u drugim slučajevima regulisanim zakonom i ugovorom.

IV. UREАIVANJE I ODRŽAVANJE PIJACA

Član 19.
Preduzeće je dužno da obezbedi:
1. prodajna mesta iz člana 14. stav 3. ove odluke;
2. službene prostorije za rad nadležnih inspekcija i drugih nadzornih i kontrolnih organa, opremljene odgovarajućim kancelarijskim nameštajem, telefonom, sanitarnim čvorom, električnim instalacijama i uređajima za zagrevanje prostorija;
3. službene prostorije sa sanitarnim čvorom za zaposlene u Preduzeću;
4. česme sa vodom za piće, dovoljan broj hidranata i potrebnu količinu vode za pranje pijaca;
5. sanitarni čvor za javno korišćenje, koji se sastoji od ženskog i muškog odeljenja sa pretprostorijama, opremljen uređajima i priborom za pranje ruku;
6. održavanje sanitarno - higijenskih uslova na pijacama i javnim površinama van pijačnog prostora u širini trotoara, a naročito da :
- najkasnije u roku od šest sati po isteku radnog vremena pijacu očisti, opere vodom pod pritiskom i uredi pijačni prostor,
- najmanje dva puta nedeljno izvrši dezinfekciju pijačnih tezgi i otvorenog prodajnog prostora,
- svakodnevno očisti, opere i izvrši dezinfekciju kaveza za prodaju žive živine,
- postavi dovoljan broj korpi za otpatke,
- obezbedi najmanje dve posude za sakupljanje smeća,
- obezbedi redovno iznošenje smeća koje se tokom dana nakupi,
- obezbedi potrebnu količinu sanitarno - higijenski ispravne vode za pranje i osvežavanje poljoprivrednih proizvoda koji se prodaju na pijaci,
- u toku radnog vremena pijace obezbedi da se redovno prikupljaju otpaci i odnose u posude za sakupljanje smeća,
- osvetli pijačni prostor u noćnim časovima, i
- obezbedi sve druge potrebne uslove za promet proizvoda i pružanja usluga, održavanja reda i čistoće na pijacama.

Član 20.
Korisnik prodajnog mesta je dužan da:
1. istakne tablu sa imenom, prezimenom i adresom, za fizička lica, odnosno nazivom i sedištem, za pravna lica;
2. istakne cenu proizvoda;
3. obezbedi higijenske uslove za prodaju proizvoda;
4. održava čistoću prodajnog mesta u toku radnog vremena pijace;
5. odnese otpatke i ambalažu u posude za odlaganje smeća;
6. ukloni robu sa tezge i pijačnog prostora nakon isteka radnog vremena pijace.

Prodavci mlečnih proizvoda, živinskog mesa, kolača i testenina moraju da nose beli mantil ili bluzu, odnosno kecelju sa narukvicom od belog platna i kapu, odnosno maramu.

Član 21.
Na kvantašku pijacu kupci mogu svojim vozilima da ulaze i izlaze samo na posebno označenom ulazu, odnosno izlazu.
Parkiranje i zaustavljanje vozila kupaca dozvoljeno je samo za vreme utovara kupljenih proizvoda.

Član 22.
U slučaju da se zakupac poslovnog prostora, korisnik zemljišta za postavljanje kioska i korisnik prodajnog mesta i drugo fizičko ili pravno lice ne pridržava ove odluke i ošteti, odnosno umanji vrednost osnovnog sredstva, sitnog inventara ili nanese drugu materijalnu štetu Preduzeću, dužan je da nadoknadi štetu Preduzeću.
Visinu štete utvrđuje Komisija Preduzeća, a oštećenu stvar popraviće Preduzeće o trošku učinioca štete.

Član 23.
Na pijaci nije dozvoljeno:
1. bacanje otpadaka van korpi, odnosno posuda za odlaganje smeća, držanje ambalaže ispred i oko prodajnog mesta i prljanje pijačnog prostora (loženje vatre, prosipanje tečnosti i sl.);
2. uvođenje pasa i drugih životinja na pijace koje za to nisu određene;
3. narušavanje reda i čistoće na pijaci,
4. za vreme radnog vremena pijace ulaženje u pijačni prostor prevoznim sredstvima (motornim vozilima, biciklom, triciklom i sl.), osim na kvantaškoj i Najlon pijaci,
5. klanje stoke i živine;
6. postavljanje, pomeranje i uklanjanje prodajnih mesta,
7. držanje robe i ambalaže na prolazima i drugim mestima koja nisu za to namenjena;
8. točenje i konzumiranje alkoholnih pića na prodajnim mestima;
9. prodavanje hrane, pića (toplih i hladnih napitaka) iz torbi, termosa, ručnih frižidera, kadica i slično .

Član 24.
Preduzeće, u cilju kontinuiranog i nesmetanog održavanja čistoće pijace i javnih toaleta, kao i iznošenja smeća, može ove poslove da poveri drugom preduzeću ili preduzetniku, o čemu će se zaključiti poseban ugovor kojim se, između ostalog, bliže uređuju vreme i način obavljanja ovih poslova.

V. PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 25.
Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o pijačnom redu ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 18/98).

Član 26.
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".


JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE
" T R Ž N I C A "
Broj: 02-31/31 - 1
PREDSEDNIK
Snežana Savić, s.r.
Dana: 15. septembra 2006. godine
N O V I S A D


Pijace

Kontakt


Adresa direkcije

21101 Novi Sad

Žike Popovića 4

Tel: +381 (0)21 48 08 555

Faks: +381 (0)21 48 08 560

E-mail: office@nstrznica.co.rs

E-mail: trznicans@gmail.com

Služba za komercijalne poslove

Tel: +381 (0)21 48 08 521

Tel: +381 (0)21 48 08 518

Radno vreme blagajne: svakog radnog dana od 7.00 do 14.00 časova

Služba za odnose sa javnošću

Tel: +381 (0)21 48 08 533

0800/111-125 (besplatan poziv)

Pišite nam

Za sva pitanja, primedbe, sugestije, napišite nam poruku. Odgovorićemo u najkraćem mogućem roku.